Muntenkoers: Topwinnaars/Losers van juni, 2e kwartaal, en 1e helft 2020

Mei’s gemengde zak veranderde in een juni’s rode zak – in ieder geval voor de top 10 munten door marktkapitalisatie. Slechts één ervan heeft een prijsstijging gezien in de maand juni. Toch is het beeld voor de munten buiten de top 10 lijst niet zo drastisch. Hoewel velen hun prijzen zagen dalen, waardeerden vele anderen dat wel. De situatie is ook een stuk groener bij het observeren van de munten in de afgelopen 3-6 maanden.

Daarom kijken we dit keer niet alleen naar de vorige maand, maar ook naar het vorige kwartaal en de eerste helft van het jaar.

Als er één ding was dat het relatief rustige eerste kwartaal van het jaar markeerde, dan was het wel de grote marktkramp in maart. Munten over de hele linie leden grote verliezen, en bitcoin (BTC) stortte maar liefst 50% in.

Daarna was de markt voor het grootste deel van april vrij traag, maar het werd groen met een sprong in de buurt van het einde van de maand. Bitcoin, evenals verschillende andere grote cryptoassets, waaronder ethereum (ETH) en bitcoin cash (BCH), hadden een sterke prestatie.

Mei stond er bekend om dat de prijs van BTC boven de 9.000 dollar bleef. Dit is echter vooral bekend als de maand van zijn derde halvering. Ondertussen zette ETH zijn sterke prestatie van april voort.

Dat brengt ons bij juni, toen de bitcoin de 10.000 dollar overtrof en kort daarna onder de 10.000 dollar zakte. BTC kreeg ook een rode stip op het S2F-model die een theoretische stierenloop signaleert. Ondertussen zagen we de acht grootste bitcoin-mijnmoeilijkheden dalen, gevolgd door de hoogste sprong in twee jaar. Bitcoin en Ethereum netwerken bereikten deze maand allebei een aantal hoogtepunten van alle tijden, en beiden herstelden het grootste deel van hun verliezen na Zwarte Donderdag in maart.

Juni
Top 10 Munten

Van de top 10 munten naar marktkapitalisatie is de prijs van slechts één munt (exclusief de stablecoin tether (USDT)) in de loop van de afgelopen maand gestegen. Die ene is ook de enige winnaar op de lijst: terwijl anderen vielen, steeg de prijs van cardano (ADA) met meer dan 16%.

Zoals gemeld, onthulde Cardano oprichter en CEO van Cardano’s ontwikkelingsbedrijf IOHK, Charles Hoskinson, eind mei een aantal data met betrekking tot de Shelley upgrade van het platform, die zich gedurende de hele maand juni uitstrekte en die toen al een positief effect hadden op de prijs van de munt.

Aan de andere kant daalden de resterende acht munten ergens tussen ongeveer 2% en 20%. Bitcoin SV (BSV) daalde het meest – meer dan 20%, terwijl XRP met 13% op de tweede plaats staat. De twee worden gevolgd door BNB en EOS, die beide een prijsdaling van meer dan 11% kenden.

De eerste twee munten door marktkapitalisatie, Bitcoin Trader en ether, zijn dit keer het minst gedaald, tussen 2% en 4%.

Tussen de rode munten vinden we ook bitcoin cash (BCH) en litecoin (LTC).

Top 10 winnaars

Onder de top 50 munten naar marktkapitalisatie is de groene lijst dit keer vol. Op zijn top in de maand juni staat synthetix (SNX), dat meer dan 153% waardeerde. Onlangs uitgebrachte compound (COMP) staat op de tweede plaats, met een stijging van 146%.

Zoals gemeld, slechts enkele dagen nadat het voor het eerst in omloop werd gebracht, positioneerde Compound’s token COMP zich als de meest waardevolle token in de decentrale financiële ruimte (DeFi). Dagen later daalde het sterk, maar per DeFi Market Cap staat het nog steeds op nummer één door de marktkapitalisatie.

Aave (LEND) en celsius netwerk (CEL) zijn de twee andere munten die in de loop van de laatste maand meer dan 100% geapprecieerd werden.

Brave’s basic attention token (BAT) staat op de 10e plaats op deze lijst van winnaars, met een stijging van 17%.

Top 10 verliezers

Het vinden van de verliezende munten van June was ook niet moeilijk. De bovenste plek wordt ingenomen door de theta-munt (THETA) met een daling van bijna 26%. Etherische klassieker (ETC) en BSV volgen het als de twee andere munten met een daling van meer dan 20%.

LTC met een daling van bijna 10% heeft de kleinste daling onder de tien, waarbij de prijzen van de overige munten tussen 11% en 18% dalen.

Winnaars & verliezers uit de top 100/200

In de top 100 van de marktkapitalisatie wordt de eerste plaats in juni ingenomen door swissborg (CHSB), die met 272% is gestegen. Elrond netwerk (ERD) en thorchain (RUNE) zijn de volgende in de rij, met een waardering tussen 180% en 190%.

Electroneum (ETN) daalde het meest – 26%, en het wordt op de voet gevolgd door theta, en matic network (MATIC) met zijn -22%.

In de top 200 staan breezecoin (BRZE) en plair (PLA) respectievelijk op de eerste en tweede plaats, die allebei ongeveer 9.500% hebben gewaardeerd. Havenprotocol (XHV) is met zijn 383% de volgende in de rij, gevolgd door CHSB.

Ondertussen is het poseidonnetwerk (QQQ) het meest gedaald (bijna 60%), gevolgd door unibright (UBT) en folgory coin (FLG) – die beide rond de 44% zijn gedaald.

Tweede kwartaal 2020
Top 10 munten

Het beeld in het eerste kwartaal is heel anders. De meeste top 10 munten hebben hun prijzen aanzienlijk zien stijgen.

Cardano steeg met meer dan 178% en is opnieuw de winnaar. ETH nam met bijna 71% de tweede plaats in, en BTC met 44% de derde.

Het minst te waarderen waren XRP en BCH – tussen 1,5% en 2%.

De enige munt die viel is BSV.

Top 10 winnaars in Q2

In de top 50 categorie, in de loop van de afgelopen 3 maanden, zit LEND op de troon, na een stijging van meer dan 552%. CEL volgt het met een stijging van meer dan 517%.

ADA staat hier op de 10e plaats met een stijging van 178%.

De resterende munten zijn ook aanzienlijk gestegen, want ze zijn tussen 185% en 360% gestegen.

Winnaars & verliezers uit de top 100/200

ERD is de winnaar in de top 100 van het tweede kwartaal, met een waardering van bijna 680%. Hyperion (HYN) volgt het op de voet met 675%. LEND staat op de derde plaats met een stijging van 560%.

Aan de andere kant zijn er niet veel verliezers om uit te kiezen, en de enige vijf rode munten hebben kleinere verliezen, tussen ZB’s 2% en crypto.com (MCO)’s 8%.

BRZE en PLA zijn ook de winnaars in de top 200 van het afgelopen kwartaal, dit keer met respectievelijk meer dan 9.500% en 3.600% stijging. Ze worden gevolgd door de helleense munt (HNC), de witte munt (XWC) en de xensor (XSR) – waarvan de eerste twee meer dan 2.000% waarderen, de derde meer dan 1.300%. Zij zijn de enige munten met 4-cijferige stijgingen.

Eerste helft van het jaar
Top 10 munten

Ondanks de relatieve roodheid van de laatste maand was de eerste helft van dit jaar over het algemeen groen. De prijzen van slechts drie van de top 10 munten zijn in deze periode gedaald, namelijk LTC met minder dan 1%, en XRP en EOS met meer dan 8%.

Cardano is met een stijging van 151% opnieuw de winnaar, terwijl het met 73% van ETH en 60,5% van BSV wordt gevolgd.

Bitcoin staat met een stijging van 27,5% op de vierde plaats, terwijl BCH en BNB zich in het midden bevinden, met een stijging tussen 9% en 13%.

Top 10 winnaars in H1

LEND heeft in de eerste helft van het jaar de eerste plaats in de top 50 van de munten ingenomen. Het waardeert 675%. Kyber netwerk (KNC) is de tweede in lijn, met een stijging van bijna 591%.

Cardano en theta namen de laatste twee plaatsen op deze lijst in, met een stijging van respectievelijk 151% en 148%. Chainlink (LINK) is ook dichtbij, met een stijging van 153%.

De overige vijf munten zijn tussen 220% en 281% gestegen.

Winnaars & verliezers uit de top 100/200

In de afgelopen 6 maanden heeft de CHSB met een stijging van 971% de eerste plaats ingenomen in de top 100 van de munten. LENING en HYN, met een waardering van meer dan 670% en 630% volgen.

Ook in deze categorie is ATOM het meest gedaald. Nervos (CKB) met -37% zit er vlak achter.

In de top 200 steeg HNC met maar liefst 15,686%. BRZE staat met 9.520% op de tweede plaats, gevolgd door PLA’s 3.600%.